İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı
Yazı Fontu

23-25 Kasım 2023 tarihleri arasında Orman Genel Müdürlüğü, Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya’da İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda Fakültemizi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ temsil etti.


Çalıştayın ilk gününde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir ÇOKÇETİN, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel TİRYAKİ’nin açılış konuşmaları ve farklı kurumların konu ile ilgili sunumları gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI'nın da video mesajla katıldığı çalıştaya kamu kurum ve kuruluşları, bilim insanları ve STK temsilcilerinden 195 kişi katıldı.


Çalıştayın ikinci ve üçüncü gününde, akademisyenler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla üç ana başlık altında oluşturulan çalışma gruplarının, 1'inci çalışma grubunda "İklim Değişikliği ile Mücadelede Yutak Fonksiyonlarının Geliştirilmesi ve Karbon Ticareti", 2'inci çalışma grubunda "İklim Değişikliğinin Orman Ekosistemi Üzerine Olası Etkileri ve Uyum Çalışmaları", 3'üncü çalışma grubunda "İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılması için Doğa Temelli Çözümler, Kurumsal Kapasitenin Artırılması" çalışmaları ile bir taslak rapor hazırlandı.


Çalışmalar kapsamında hazırlanan ilk taslak raporda, "Ekosistem Hizmetlerinin Geliştirilmesi", "Sera Gazı Envanterinde Sürekli İyileştirme", "Arazi Kullanma ve Ormancılık Sektörü İçin Karbon Sertifikasyon, Kredilendirme ve Piyasa Mekanizması", "Yutak kapasitesinin Artırılması", "Karbon Yönetiminde Mevzuat", "Kapasite Geliştirme ve Farkındalık" ve "AR-GE ve İnovasyon" başlıklarında yaklaşık 50 öneri yer aldı.


Raporda, ekosistem hizmetlerinin geliştirilmesi için başta karbon, biyoçeşitlilik ve su üretimi olmak üzere ekosistem hizmetlerinin idare süresi, işletme amaçları, kriterleri, silvikültürel esasları, optimal kuruluş gibi teknik esaslarının sürekli geliştirilmesi, güncellenmesi ve uygulamaya yansıtılması gerektiği belirtilirken, yutak kapasitesinin artırılması konusunda ise ulusal net sıfır hedefine ulaşılması için yutak kapasitesinin başta orman olmak üzere tüm arazi kategorilerinde artırılması gerektiğine, tarım alanında tarımsal ormancılık, galeri kavakçılığı, sucul ortamlarda karbon depolama ve yapay sulak alanlar, rüzgar perdeleri gibi doğa temelli çözümlerin yaygınlaştırılmasının önemli olduğuna değinilmiştir.

 

28 Kasım 2023