Peyzaj Mimarlığı Nedir?

Peyzaj Mimarlığı; kentsel ve kırsal peyzajların doğal ve kültürel değerlerini ekonomik, ekolojik, estetik ve işlevsel açıdan koruyarak kullanabilmek için planlayan, tasarlayan, onaran, yöneten ve geliştiren bir meslektir”

Bu çerçevede mesleğin çalışma alanları; farklı ölçeklerdeki bahçelerin, kent parkları, spor alanları, cadde-sokak-meydan gibi açık kamusal alanların tasarımından, kentlerde açık/yeşil alan sistemi oluşturmak, ekolojik risk analizleri yapmak, doğal alanlarda koruma-kullanım dengesi odaklı çalışmalar yapmak gibi planlama ölçeklerindeki çalışmalara kadar uzanır. Bu çalışmalar yapılırken, mekan- zaman ve çalışmadan etkilenen birey/toplum ilişkisi her zaman göz önünde tutulur.

Peyzaj Mimarlığı mesleği, endüstri devrimi sonrasında doğal ve kültürel kaynakların bilinçsiz tüketiminin fark edilmeye başlandığı, hızlı ve plansız kentsel büyüme ile yaşam kalitesinin düştüğü bir dönemde ortaya çıkmış ve ilk defa ABD'de 1863 yılında F. L. Olmsted ve C. Vaux tarafından New York Central Parkı’ nın tasarlanması ile tanınmıştır. Sonrasında ise peyzaj mimarlığı eğitiminin yapılanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Bu bağlamda Peyzaj Mimarlığı eğitimi ABD’ de 1901 yılında Harvard Üniversitesi bünyesinde peyzaj mimarlığına yönelik açılan bir programla başlatılmıştır. Bu üniversiteyi takiben Türkiye ve diğer ülkelerde de farklı fakülteler bünyesinde peyzaj mimarlığı bölümleri açılmıştır. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 2000 yılında benimsenen Avrupa Peyzaj Sözleşmesi(APS), İtalya’ nın Floransa kentinde düzenlenen "Peyzaj Koruma" konulu konferansında gündeme gelmiştir. Peyzajın konu alındığı ilk uluslararası sözleşme olan APS gereğince peyzajda yaşanan değişimler fark edilerek ortak bir platformda hareket edilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Bu sebeple peyzajların daha iyi korunması, yönetimi ve planlanması konusunda ortak önlemler alınmasına karar verilmiştir. APS, Avrupa peyzajlarının çeşitliliği ile kalitesinin korunması, geliştirilmesi, gerekiyorsa onarılması, planlanması ve yönetimini sağlayan bir sözleşmedir. Bu sözleşmeye göre PEYZAJ, insanlar tarafından algılandığı şekliyle, karakteri doğal ve/veya insani unsurların eyleminin ve etkileşiminin sonucu olan bir alan anlamına gelir. Bir noktadan bakıldığında görüş açısı içine girebilen doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüş olarak da tanımlanmaktadır.

APS, peyzajlara gerekli önemin verilmesi gerekliliğini gündeme getirmiştir. Dolayısı ile yeni nesil bir üniversite olan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan bu peyzaj mimarlığı bölümünde, APS gerekliliğini yerine getirebilecek başarılı projelerin yürütülmesi ve teknolojik olanaklara hakim olan, araştıran, sorgulayan ve üreten girişimci ve yenilikçi peyzaj mimarları ile akademisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.