Orman Fakültesi'nden Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı Mücadelesine Destek

Bir süredir İnegöl (Bursa) kayın sahalarındaki zararı ile ulusal basında yer alan ve bilimsel ismi Calliteara pudibunda olan Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı, 2018 ve 2019 yıllarında İnegöl–Domaniç sınırında yer alan kayın sahalarındaki zararı ile dikkati çekmiştir. Ülkemiz kayın ormanlarında ekonomik zarara ve epidemiye yol açan zararlı türlerle sıklıkla rastlanılmamakla birlikte, kızıl kuyruklu kayın tırtılı İnegöl kayın ormanlarında epidemi yaparak yaklaşık 300 hektar alanda önemli zarara yol açmıştır.  Zararlının tırtıllarının kayın yapraklarını yemesi sonucunda ağaçlar tamamen yapraksız kalabilmekte ve artım kaybı meydana gelmektedir.

 

Böceğin popülasyonunun 2019 yılında önemli artış göstererek yayılış alanının genişlediğinin görülmesi üzerine, yayılışının daha da genişlememesi ve bu zararlı popülasyonun düşürülmesi amacıyla, Fakültemiz ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ile bir yol haritası belirlenerek etkin mücadele çalışmalarına hız verilmiştir.

Bu kapsamda, 2019 yılı sonbaharından bugüne kadar olan süreçte Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç.Dr. Oğuzhan SARIKAYA’nın görev aldığı çalışmalarda yoğun pupa toplama ve ışık tuzağı kullanımı gibi mekanik mücadele faaliyetlerinin yanısıra biyolojik mücadele kapsamında Bacillus thrungiensis bakterisi ile ilaçlamalar gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, 2019 yılında Eylül ve Ekim aylarında Öğretim üyemiz Doç.Dr. Ali İhsan KADIOĞULLARI tarafından İnsansız Hava Araçları (drone; RGB mono kameralı) ile haritalama için uçuşlar yapılmış ve yüksek çözünürlüklü ortofoto haritalar üretilerek zarar değişimi izlenmiştir.

Bu çalışmalar sonucunda zararlının popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında önemli bir yol kat edilerek, sahadaki kayın ağaçları 2020 vejetasyon dönemi başı itibariyle tekrar sağlıklı görünümüne kavuşmuştur.

Bacillus thrungiensis ile devam edecek biyolojik mücadele faaliyetlerinin yanısıra, Fakültemiz ve OGM işbirliği çerçevesinde ortaya konulacak olan yeni bir işbirliği projesiyle öğretim üyelerimiz tarafından yürütülecek olan çalışmalarla zararlı kızılkuyruklu kayın tırtılının doğadaki doğal düşmanı olan ve faydalı türler olarak kabul ettiğimiz yumurta ve larva-pupa parazitoitlerinin tespit edilmesi, bu türlerden kitle üretimi yapılabilecek olanların Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün biyolojik mücadele laboratuvarlarında üretilerek böceğe karşı biyolojik mücadele kapsamında kullanılması ve bu sayede zararlı popülasyonunun tekrar zararlı olamayacak bir noktaya düşürülerek dengeye getirilmesi planlanmaktadır. Sahada etkili olan mevcut parazitoit türlerin performansının artırılması amacıyla erginlerinin beslendiği nektarlı bitki türleri ve çalılarda proje kapsamında belirlenecektir.

Ayrıca zararlının doğal düşmanı konumunda olabilecek böcekçil kuşlar ile memeli hayvanların çeşitli gözlem ve fotokapan metodları kullanılarak tespit edilmesi ve izlenmesi biyolojik mücadeleye dönük önemli bir diğer proje faaliyeti olacaktır.

Çalışmaların gerçekleştirileceği sahalar haftalık periyotlarla insansız hava araçları ve çok bantlı kameralar yardımıyla izlenerek uygulamaların sonuçları hızlı bir şekilde değerlendirilecektir. Yapılacak uçuşlarla ortofoto haritaları üretilerek böceğin yayılış yönü ve zararın güncel alanı tespit edilecektir.

Bu kapsamda zararın boyutu aylık veya 20 günlük periyotlarda yaz boyunca en az 7 defa Multispektral (çok bantlı kamera) takılı İnsansız Hava Araçları (Drone) ile yapılacak uçuşlarla ortaya konulacak ve ortofoto haritalar üretilecektir. Bu kameralardaki yakın kızılötesi ve kırmızı kenar bant verileri kullanılarak bitki indeksleri hesaplanacak ve zarar şiddeti detaylı analiz edilecektir.

Ayrıca, Fakültemiz tarafından Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde yürütülecek olan çalışmalar kapsamında kayın türünü her yönüyle ele alacak olan “Uluslararası Kayın Çalıştayı'”nın düzenlenmesi planlanmaktadır.

 

Aynı alanların 2019-2020 görüntüleri

 

 

 

 

 

 

14 Mayıs 2020