Yürütücülüğünü Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ’ın yaptığı, “Bursa Karacabey Subasar Ormanlarında Farklı Ağaç Türlerinin Yaprak Ve Kök Ayrışma Dinamiklerinin Araştırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK ARDEB 2021 yılı 1. Dönem 1001 projelerinin Bilimsel Değerlendirme sonuçlarına göre destek almaya hak kazanmıştır. Projede Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ’ın yanısıra araştırmacı olarak BTÜ Orman Fakültesinden Doç. Dr. Salih PARLAK ve Doç. Dr. Oktay GÖNÜLTAŞ ile Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gamze SAVACI ve Fen Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Nezahat TURFAN yer almaktadır. Projede ayrıca, iki Yüksek Lisans ve bir Doktora öğrencisi bursiyer olarak işlendirilecektir.
Proje kapsamında, özel bir subasar orman ekosistemi özelliğine sahip Bursa, Karacabey Subasar ormanlarında çalışılacaktır. Çalışmanın temel amacı, Karacabey subasar ormanlarının asli ağaçlarından dişbudak (Fraxinus angustifolia Vahl.) ve kızılağaç (Alnus glutinosa L.) meşcerelerinin toprak üstü ölü örtü (yaprak ve ince dal) ve toprak altı köklerinin [kılcal (<2 mm), ince (2-5 mm) ve kalın (5-10 mm) kökler] kimyasal bileşimini, ayrışma oranlarını ve bu oranlar üzerinde etkili olan en önemli faktör veya faktörleri belirlemektir. Arazi ortamında iki yıl olarak planlanan ayrışma deneyi hem suyun çoğu zaman toprak yüzeyinde kaldığı alanda (subasar ortam) hem de suyun kısa bir dönem toprak yüzeyinde kaldığı alanda (karasal ortam) eş zamanlı olarak sürdürülecek olup, her altı ayda bir araziden alınacak örneklerin kütle azalması ve kalan kütlenin kimyasal içerikleri belirlenecektir. Bunlara ek olarak, (1) hem subasar hem de karasal alandaki dişbudak ve kızılağaç meşcerelerinin dökülen ölü örtü miktarları iki yıl boyunca aylık olarak belirlenecek, (2) taze yapraklarının fotosentetik pigment miktarları (klorofil a, klorofil b ve karotenoit), prolin, protein, lipid peroksidasyonu ve hidrojen peroksit (H2O2) içerikleri, enzim, katalaz, askorbat peroksidaz, guaikol peroksidaz ve süper oksit dismutaz emzim aktiviteleri ile toplam karbonhidrat, glikoz, fruktoz ve sakkaroz miktarları analiz edilecek ve farklılıklar ortaya konulacak, (3) subasar orman topraklarından karbon dioksit (CO2) ve metan (CH4) olarak salıverilen karbon miktarı ölçülecektir.
Son yıllarda gerçekleştirilen Uluslararası çalışmalar, zengin biyoçeşitliliği ile özel bir yere sahip olan subasar ormanlarının küresel organik karbon deposunun % 0.5 - %8’den sorumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle hem Dünyada hem de Ülkemiz subasar alanlarının karbon depolama potansiyellerinin ve karbon döngülerinin ortaya konulması ve günümüzde veya ileri yıllarda meydana gelebilecek olan antropojen ve doğal etkenlerden (özellikle küresel iklim değişikliğinden) nasıl etkilendiğinin anlaşılabilmesi ve gereken önlemlerin alınması açısından büyük önem taşımaktadır. Böylelikle, çalışma sonucunda elde edilecek sonuçlar, Türkiye subasar ormanlarının karbon döngüsü yanında azot ve diğer makro ve mikro besin elementleri döngülerini, su ortamında ağaçlarda biyokimyasal olarak meydana gelen değişimleri ve ortamdan salıverilen karbon miktarını daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Projeden elde edilecek sonuçlarının, proje sonunda yapılması planlanan konu ile ilgili bilim insanlarını bir araya getirecek çalıştay ve ileride Bilimsel Etkinlik ile hem yöre insanlarını hem de bu alanların korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamakla yükümlü kurumları (Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler) bilgilendirmede, fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Proje sonuçları, Subasar orman alanı bakımından Ülkemizde ilk üç sırada yer almasına rağmen yeterince tanınmayan Bursa, Karacabey subasar ormanlarının Ulusal ve Uluslararası alanda tanınmasına ve bu alanların korunarak gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır.