Tübitak Proje Başarısı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Mehmet KALKAN’ın yürütücülüğünü yaptığı, "Türk Fındığı (Corylus colurna L.) Tohumlarının Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar" başlıklı TUBİTAK-1002 projesi destek almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Mustafa YILMAZ’ın danışman olduğu projede, ayrıca bir lisans öğrencisi bursiyer olarak işlendirilecektir.

Ülkemizde Türk fındığının birçok yerde kaybolma tehlikesi altında popülasyonları bulunmaktadır. Türün lokal tohum kaynaklarından çoğaltılarak ve üretilen fidanları in situ ve ex situ koruma çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır.

Proje kapsamında, Türk fındığının ülkemizde doğal yayılış yaptığı en az 7 popülasyondan (Bolu, Çorum, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Karabük, Düzce, Kastamonu, Sinop, Ankara, Uşak, Giresun) tohumlar toplanacaktır.

Çalışmada, Türk fındığı tohumlarının fizyolojik özellikleri (tohum canlılığı, dormansi durumu, dormansi sınıfı, katlama işlemleri, çimlenme özellikleri, kurumaya duyarlılığı, saklama nitelikleri) araştırılacaktır. Toplanan tohumların morfolojik özellikleri de (tohum boyutları, 1000-tane ağırlığı, tohumun genel şekli) belirlenecektir. Ayrıca tohumun kimyasal özellikleri analiz edilecektir.

İnsan sağlığı için Türk fındığının hem meyveleri hem de yaprakları değerlidir. Meyveleri kalp hastalığı, çeşitli kanser vakaları (prostat, meme), ikinci tip şeker hastalığı, iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıkların tedavisinde etkili olmasının yanı sıra; balgam söktürücü, afrodizyak, beyin ve bağırsak toniği gibi çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir.

Çalışma sonucunda ülkemizde birçok yerde kaybolma tehlikesi altında popülasyonları olan Türk fındığının tohum özellikleri ortaya çıkarılarak, bu ağacın korunmasına katkıda bulunulacaktır.

13 Ekim 2021