Orman Mühendisliği bölümü birinci sınıf öğrencileri hem ders uygulaması hem de uyum kapsamında Eskişehir Orman Toprak ve Ekoloji Araştırma Enstitüsü, Jeopark, Eskişehir Orman Fidanlığı ve Eskişehir’in tarihi ve turistik mekânlarına ziyarette bulunmuştur.
Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ, Doç. Dr. Burak ARICAK, Doç. Dr. Salih PARLAK, Arş. Gör. Mert TANI ve Arş. Gör. İnanç TAŞ eşliğinde yapılan ders uygulama ziyaretinde yakın ilgi ve misafirperverliklerinden dolayı Enstitü Müdürü Cezmi ÖZEL’e ve Enstitü Müdür Yardımcısı Özgür KİRACIOĞLU’na, Fidanlık Müdürü İzzet BOLATKIRAN’a, sunumlarından dolayı Nejat ÇELİK ve Toprak laboratuvarı sorumlusu Mehmet SAYMAN’a ve kurum personeline teşekkür ederiz.
Ziyarete ilk olarak 1963 yılında Türkiye’nin ilk Orman Toprak Tahlil Laboratuvarı olarak kurulan ve 1999 yılında Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsüne dönüştürülen araştırma kurumdan başlanmıştır. Enstitüde, orman toprakları ve orman ekolojisi konularında etüt, gözlem, inceleme ve araştırmalar yapılmakta, orman ekosistemlerini etkileyen çevre sorunları ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Enstitüdeki laboratuvarlarda ormancılık uygulamalarına ilişkin olarak toprak, bitki ve sulama suyu analizleri yapılmaktadır. Ziyarette öğrenciler toprak ve su analizlerinin yapılmasının önemi ve nasıl yapıldığı anlatılmıştır.
Ziyaretin ikinci bölümünde Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsüne yakın bir alanda yer alan kayaç parkı gezilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve yapay jeopark olarak ta adlandırılan yerde, toprağın hammaddesi olan kaya çeşitleri sergilenmektedir. Toprak Araştırma Enstitüsünde görev yapan Orman Yüksek Mühendisi Dr.Nejat Çelik öğrencilere kayaçlar hakkında bilgi sunmuştur. Türkiye’nin dört bir köşesinden getirilen 81 çeşit kaya ve maden hakkında açıklamalarda bulunarak toprağın oluşumundaki önemi üzerinde durulmuştur.
Ziyaretin sonraki bölümünde Orman Fidanlığı gezilmiştir. Kent merkezine 10 kilometre mesafede bulunan 1695 dekar alandaki Eskişehir Orman Fidanlığı, kapladığı alan ve kapasitesi itibarıyla Türkiye'nin en büyük fidanlıklarından biri olarak 1937 yılından bu yana ülkenin yeşillenmesi için faaliyet göstermektedir. Eskişehir Orman Fidanlığında 220 çeşit bitki yetiştirilmekte olup, bunların 180'i orman ağaçlarından oluşmaktadır. Fidanlık Müdürü İzzet BOLATKIRAN ve Mühendisler fidan üretimin safhaları hakkında öğrencilere bilgi sunmuştur. Özellikle Fidanlık Müdürü ve fidanlık şefi eşliğinde, fidanlık üretim alanları öğrencilerimize tanıtılmıştır. Bu bağlamda, fidan üretim seraları, tohum çıkarma ve depolama alanları, fidan seleksiyon ve balyalama alanları, fidan üretim yastıkları, viyol doldurma ve ekim makinaları gezilerek yerinde bilgi verilmiştir.
Ziyaretin son bölümünde öğrenciler şehir merkezini, Tarihi Odun Pazarı bölgesi ve balmumu müzesini gezdikten sonra Bursa’ya dönülmüştür.