Günümüzde orman ürünleri endüstrisi yaklaşık 20 milyar dolarlık, mobilya endüstrisi ise tek başına 10 milyar dolarlık bir iş hacmine sahiptir. Ülkemiz, 9 milyon metreküp gibi Avrupa’da önde gelen bir ahşap esaslı levha sektörüne sahip olmanın gururunu taşımaktadır. Orman ürünleri sektörünün imalat sanayi içindeki payını arttırması ve küresel alanda rekabet eder hale gelmesinde Üniversitelerimize ciddi görevler düşmektedir. Buna katkıda bulunmak için, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümümüzün amacı; orman ürünlerini işleyerek ara ürün ya da son ürüne dönüştüren işletmelerde değişik birimlerde görev yapabilecek teknik ve yönetsel bilgi donanımına sahip mühendisler yetiştirmek olarak belirlenmiştir.
2010 yılında kurulan Orman Fakültesi, bünyesinde yer alan Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, öğretim Üyesi ve araştırma görevlisi ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğretim üyelerimiz, bilimsel yönden güçlü, tecrübeli, nitelikli ve dinamik bir akademik yapıya sahiptir. Öğretim üyesi kadromuz, yurt içi ve yurt dışı bağlantılı bilimsel çalışmaları, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK destekli araştırma projeleri, indeksli dergilerde basılmış birçok yayınları bulunan akademisyenlerden oluşmaktadır.
Bölümüzde, kereste ve tomruktan başlamak üzere, bütün lignoselülozik organik malzemelerin en yeni ve modern tekniklerle işlenmesi, katma değer üretecek ürünlere çevrilmesi, kompozit malzemeler, mobilya üretim ve tasarımı, odun dışı orman ürünleri gibi konularda araştırma ve eğitim faaliyetleri yapılmaktadır.
Ülkemizde, orman ürünleri üretimi yapan fabrikalar ile bunlara çeşitli kimyasallar, katkı maddeleri, makine parçaları ve teknik destek sağlayan işletmelerin çok büyük kısmı Marmara ve Ege bölgesinde yoğunlaşmıştır. Bursa ve bölgesi, kereste, kaplama, kompozit malzemeler (yonga levha, lif levha, vb.), kağıt ve karton üretiminde yoğun endüstriyel işletmeleri, özellikle mobilya, üretim ve tasarımı konusunda gelişmiş sanayi altyapısı sayesinde, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü için çok zengin uygulama, araştırma ve mezunlar için istihdam alanı bulunmaktadır.
Orman Endüstri Mühendislerinin asıl iş sahalarını çeşitli üretim dallarında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları oluşturmaktadır. Kereste, kaplama, kontrplak, odun esaslı kompozit ürünler, kağıt/karton ve kağıt hamuru gibi daha çok ara ürün üreten, ya da parke, lambri, mobilya, kapı ve pencere doğrama, kağıt, ambalaj vb. nihai ürün üreten kuruluşlarda hammadde temini ve üretimden, pazarlama, ürün tasarımı ve satışa kadar değişik birimlerde görev almaktadırlar. Kamuda da, Çevre ve Orman Bakanlığı, DPT, TÜBİTAK, TSE gibi çeşitli kamu kuruluşlarında da istihdam edilmektedir.
Lisans programı müfredatımız gelişmiş ülkelerdeki aynı alanda yapılan eğitim ve araştırma kurumlarının müfredatına benzer bir şekilde ve Bologna süreci ile MÜDEK kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Bölümümüzde lisans programının 7+1 Mühendislik Oryantasyonu (işletmede mesleki eğitim programı) modeli ile gerçekleştirilmesi için İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği ile protokoller imzalanmıştır. Bu modelle, mühendislik eğitiminde geleneksel örgün eğitim koşulları altında öğrenciye yeterince verilemeyen bilgi, beceri, deneyim, uygulama ve işyeri tecrübesinin kazandırılmasını amaçlanmıştır. Bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programımız devam etmekte olup, lisans programımız 2015-2016 yılından itibaren öğrenci kabulüne başlamıştır. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda lisans programımız isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı şeklinde açılmıştır.
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, orman ürünleri endüstrisi alanında gerek teorik gerekse uygulamalı olarak öğrencilerine nitelikli lisansüstü eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Yüksek lisans ve doktora programlarımızın bir diğer amacı da, öğrencilerimizin yurt içi ve dışında Orman Endüstri Mühendisliği mesleğini onurlu bir şekilde temsil etmelerini ve bu mesleğin ilkelerini en doğru şekilde uygulamalarını sağlamak amacıyla, onların kamu ve özel sektördeki görevlerinde daha başarılı olmalarını sağlamaktır. Ayrıca, lisans programını tamamlayarak lisansüstü eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimize, Orman Endüstri Mühendisliği kapsamına giren problemleri ulusal ve uluslararası ölçekte tanımlayabilme, teknolojik gelişmeleri de göz önünde bulundurarak çözümler üretebilme yetisi kazanmaları hedeflenmektedir. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları Orman Endüstri Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarında lisansüstü eğitimine devam edebildiği gibi disiplinlerarası programlardan eğitim dili Türkçe ve %100 İngilizce olan Orman Ürünleri programı, Biyokompozit Mühendisliği ve Kent Ormancılığı yüksek lisans programlarında lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedirler.
Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı