Hammaddesi ağaç malzeme ve tali ürünler (reçine, yağ, vb.) olan, Orman Ürünleri Endüstrisinde, hammadde ve diğer kaynakları ekonomik ve faydalı biçimde değerlendirecek ve bu sektördeki işletmelerde rasyonalizasyonu sağlayacak olan Orman Endüstri Mühendisleridir.
Ülkemiz ve dünya genelinde doğal ve yenilenebilir kaynakların kullanımına ilişkin artan talepler, ahşap ve ahşap esaslı malzemelerin artan kullanım oranını da beraberinde getirmiştir. Bu durumda yakın gelecekte geliştirilme olasılığı olan ahşap esaslı yeni mühendislik malzemelerine de ihtiyaç duyulacağı düşünülmektedir. Bugün odun hammaddesinin 6000’e yakın kullanım yeri olduğu belirtilmektedir. Selüloz ve kağıt, suni ipek, selofan, patlayıcı maddeler, fotoğraf filmleri, plastikler, etil alkol, metanol, asetik asit, hayvan yemi, sentetik vanilin, parfüm gibi birçok ürünün hammaddesini odun oluşturmaktadır. Dolayısı ile ormanlar ve onlardan elde edilen orman ürünleri tıp, eczacılık, parfümeri endüstrisi, gıda sanayi, tekstil endüstrisi, kimya sanayi ve yapı endüstrisi gibi pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durum da Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünü disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesi gerekliliğini doğurmaktadır.
Orman Endüstri Mühendisleri, Çevre ve Orman Bakanlığı, DPT, TÜBİTAK, TSE gibi çeşitli kamu kuruluşlarında ve orman ürünleri endüstrisinde değişik üretim dallarında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarında istihdam edilmektedir. Orman Endüstri Mühendislerinin asıl iş sahalarını çeşitli üretim dallarında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları oluşturmaktadır. Kereste, kaplama, kontrplak, odun esaslı kompozit ürünler, kağıt/karton ve kağıt hamuru gibi daha çok ara ürün üreten, ya da parke, lambri, mobilya, kapı ve pencere doğrama, kağıt, ambalaj ürünleri vb. gibi nihai ürün üreten kuruluşlarda hammadde temini ve üretimden, pazarlama, ürün tasarımı ve satışa kadar değişik birimlerde görev almaktadırlar.
Orman Endüstri Mühendisliğinin Konuları
Orman Endüstri Mühendisliğinde ise kereste ve tomruktan başlamak üzere, bütün lignoselülozik organik malzemelerin en yeni ve modern tekniklerle işlenmesi, katma değer üretecek ürünlere çevrilmesi, kompozit malzemeler, mobilya üretim ve tasarımı, odun dışı orman ürünleri gibi konularda araştırma ve eğitim faaliyetleri yapılacaktır.
Orman Endüstri Mühendisliği Eğitimi
Gelecek yıllarda öğrencilerimize kaliteli bir eğitim verebilmek için, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü müfredat programı ulusal ve uluslararası gereksinimlere cevap verebilecek şekilde, gelişmiş ülkelerdeki aynı alanda yapılan eğitim ve araştırma kurumlarının müfredatına benzer bir şekilde oluşturulacak, dersler Bologna sürecine uygun olarak belirlenecektir.
BTÜ’de Orman Endüstri Mühendisliği
BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölümümüzün amacı; orman ürünlerini işleyerek ara ürün ya da son ürüne dönüştüren işletmelerde değişik birimlerde görev yapabilecek teknik ve yönetsel bilgi donanımına sahip mühendisler yetiştirmek olacaktır.
Bursa ili ve çevresinde, orman ürünlerini (kaplama, kereste, yongalevha, liflevha gibi ahşap esaslı kompozit malzemeler, kağıt ve karton üretimi) işleyen endüstri işletmelerinin yoğun bir şekilde bulunuyor olması, özellikle mobilya üretimi ve tasarımı konusunda gelişmiş sanayi altyapısı, öğrencilerimiz için zengin uygulama, araştırma ve istihdam alanı oluşturmaktadır. Ayrıca ülkemizde orman ürünlerinin üretimini gerçekleştiren fabrikalar ile satışını gerçekleştiren işletmeler ve bunlara çeşitli kimyasallar, katkı maddeleri, makine parçaları ve teknik destek sağlayan işletmelerin çok büyük kısmı ticari hareketliliğin olduğu ve hammadde kaynaklarına yakın olan Marmara ve Ege bölgesinde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, orman ürünleri endüstrisinin gereksinmelerini karşılayabilecek nitelikli mühendislere ve uzmanlara ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. Bölüm ile iyi eğitim almış, İngilizce bilen ve konusunda uzman kişiler yetiştirilerek, üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin ve teknoloji transferinin sağlanması mümkün olabilecektir.
Orman Endüstri Mühendisliği öğretim üyelerimiz çalışma konularını ve alanlarını orman endüstrisinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek konular olarak belirlemişler ve bu vizyonla ilerlemeyi prensip edinmişlerdir.
BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği’nde eğitim-öğretim, vizyonu geniş ve yurtdışı tecrübesine sahip akademisyenler tarafından verilecektir.